fredag 20 mars 2009

Henning Mankell Eldens Hemlighet

Jag ska skriva om en bok som heter Eldens Hemlighet. Författaren till boken är Henning Mankell och bokens genre är ”sann historia”.
Handlig:
Boken handlar om en familj som består av mamma Lydia, pappa Hapakatanda, två tjejer Maria och Sofia och en pojke Alfredo. En dag blir deras by invaderad av banditer. Pappa Hapakatanda blir mördad och resten av familjen flyr till en annan by. De går i flera dagar tills de hittar en lämplig by som de kan bosätta sig i. Mamma Lydia hittar ett jobb i ett majsfält. Hon börjar tidigt på mornarna och kommer hem sent på nätterna. Maria och Sofia sköter om sin bror Alfreda, städar huset och lagar mat. En dag när Sofia och Maria städar huset så kommer det en pojke förbi dem och pratar om skolan och han undrar om de vill börja i skolan. Han pratar om Jose Maria som är ledaren av skolan. Han säger att de är välkomna till skolan och att de kan börja när de vill för att Jose Maria ser framemot att fler elever börjar i skolan. Dom blir jätte glada och frågar genast sin mamma när hon kommer hem från jobbet. Dom berättar om pojken, Jose Maria och skolan. De frågar om de kan få börja i skolan, deras mamma blir till en början tveksam men sedan säger hon okej. De blir mycket glada och förbereder sig genast för morgondagen. Men innan deras mamma går hemifrån säger hon till dem att de ska gå på den väg där människor gått och inte den väg där människor inte gått, varför hon säger så är på grund av att det finns minor under marken och om någon trampar på dem så kan man explodera. De lyder sin mamma och säger att hon inte behöver vara orolig för dem. Men de hade fel, en dag glömmer de totalt bort vad deras mamma har sagt. De leker som antiloper, de springer med stängda ögon och försöker hitta varandra, de har jätte kul tills bägge två slår upp ögonen. Dom tittar på varandra en sista gång när det förskräckliga händer. Människorna i byn hör explosionen och springer den väg de har hört den ifrån. Jose Maria hör det också och springer med folket. När de är framme vid olyckan ser dem de två stackars flickorna ligga där medvetslösa. De tar dom omedelbart till sjukhuset men tyvärr dör Maria efter bara två timmar, hon hade svåra inre skador som hon inte klarade av och då dog hon. Sofia förlorade sin bägge ben och fick två nya konstgjorda ben. Idag är Sofia i livet, hon försöker glömma händelsen men hon har en stark kärlek till sin syster så det är svårt att glömma. Hon försöker leva utan sin syster med det är svårt för att varje gång hon ser in i eld lågorna så ser hon sin älskade syster Maria….
Huvudperson:
Huvudpersonerna i boken är Sofia, Maria och hennes mamma Lydia.
Sofia: Hon är 12 år och kommer ifrån Mocambique. Sofia är en bra tjej som gillar skolan. Hon är nyfiken på allting och vill veta allting som berör skolan. Sofia är en modig flicka och visar styrka, mod och hopp. Hon hjälper andra fatiga människor som har problem.
Maria: är lite äldre Sofia. Hon är inte bara Sofias syster utan också hennes bästa kompis. De är alltid tillsammans. Även deras mamma förväxlar dom.
Lydia: Hon är Sofias mamma, hon är en jätte modig kvinna som älskar sina barn. Hon blir väldig ledsen när Maria dör och när Sofia förlorar sina ben. Hon kan bli arg ibland när något händer hennes barn. Men annars är hon en kvinna av guld och är alltid glad.
Mina åsikter:
Jag tycker att denna bok är jätte bra. Författaren beskriver människor och platser mycket bra och det känns som om man är en av karaktärerna. Jag älskar sanna historier speciellt historier om krig. Den här boken är ett bra exempel för människor som inte bryr sig om fattiga människor.
Miljö:
Miljön utspelas i Mocambique i Afrika. Folket i Mocambique är mycket fattiga. Det finns inte så mycket jobb åt människorna utan nästan alla är arbetslösa. Den vanligaste jobben i Mocambique är att jobba i majsfält. Barnen går inte i skolan utan är hemma eller hjälper sina föräldrar.
Budskap:
Vi kan lära oss mycket från den här boken. Till exempel; ge inte upp, ha hopp för framtiden. Det är aldrig sent att börja om livet på nytt även
om det är svårt. Krig påverkar människor mycket, de blir fattiga, familjer och vänner dör, de får problem, de svälter m.m. Krig är onödigt tycker jag och människorna dör onödigt. Varför krigar länder? Nå det är för
pengar eller makt, men varför är människorna inblandade om det är mellan två eller tre personer. Människorna bara dör och lider….
Språk:
Bokens språk är inte svårt och inte lätt. Jag förstod nästan allt från boken.
Rekommendation:
Jag rekommenderar denna bok till alla som gillar sanna historier.

Jala från 9 röd

1 kommentar:

  1. jag har också läst denna boken. Den är jätte bra tycker jag :)

    SvaraRadera