fredag 20 mars 2009

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Jag har läst en bok som heter Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Boken är skriven av Selma Lagerlöf, hon är en av Sveriges största författarinna. Under sitt liv har Selma Lagerlöf skrivit 31 böcker och den mest kända är ’’ Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige ’’
Handling:
Nils Holgersson är 14 år gammal och bor med sina föräldrar på en gård i västra Vemmenhögs socknen i södra Skåne. Det han gillar mest är att busa, sova, äta och att reta djur. En söndag går hans föräldrar till kyrkan, men Nils vill inte följa med och denna gång slipper han följa med. Men istället fick han en uppgift att läsa 14 sidor predikan. Nils somnar och när han vaknar träffar han en liten tomte. Nils fångar tomten med en håv, tomten erbjuder honom en silverskedja och en guldpenning om Nils skulle släppa ut honom. Efter en lång stund släpper han ut tomten, men försöker fånga honom igen. Men denna gång får han en örfil om gör att han svimmar. När Nils vaknar upp igen är han förvandlad till en liten minidvärg, och nu förstår han vad alla djur säger. När en gåskarl bestämmer sig för att följa med en grupp vildgäss som flyger för bi, Nils försöker stoppa honom men istället för att stanna tar gåsen Nils på ryggen. ’’ Så börjar det långa äventyret. ’’
Nils och Mårten flyger med gåsflocken genom hela Sverige, gässens ledarfågel heter Akka. Under resan utvecklas Nils jätte mycket, han blir snäll och börjar hjälpa djuren som han möter under sin resa. Nils blir känd som den gode lilla pojken som kan tala med djur. Han hjälper även gässen från den elaka räven som förföljer dem nästan hela vägen genom Sverige. De flyger igenom många ställen bland annat Skåne, Gotland och sist Lappland innan Nils flyger hem igen. Det visar sig sedan när Nils kommer hem att allt bara varit en dröm och att han somnat vid bordet. Men när han vaknar upp ur drömmen tänker hans far slakta Mårten gås, och Nils försöker då hindra fadern att döda honom.
Huvudperson:
Huvudpersonen i boken är Nils Holgersson, han är 14 år. Han duger inte så mycket han är lat, självisk han ville bara sova och äta. Nils är elak med de djur som bor på gården t.ex. Han drar katten i svansen och jagar runt gässen på gården. Att bli en minidvärg är en läxa för att han har alltid varit elak med djuren. Under äventyrets gång växer Nils, han blir mindre och mindre självisk och börjar hjälpa dem djuren om kring honom.
Mina åsikter:
Jag tycker att denna bok var jätte bra. Selma Lagerlöf beskriver människor och platser mycket bra och det känns som om man är en av karaktärerna. Jag älskar
På hittade historier. Den här boken är ett bra exempel på barn som är självisk och som inte bry sig om andra.
Miljö:
Bokens miljö utspelar sig i Sverige på en gård i västra Vemmenhögs socknen i södra Skåne. Hela handlingen utspelar sig i naturen. Början av berättelsen utspelar sig i mars, då våren var på gång.
Budskap:
Man lär sig mycket genom att läsa den här boken, man lär sig att reflektera och tänka positivt när någon allvarligt händer, man ska alltid tänka positivt och ha positiva planer och det hade Nils och han faktisk lyckades med sina planer. Jag tror att författaren till den här boken vill säga att man inte ska mobba eller slå någon.
Språk:
Bokens språk var inte svårt. Jag förstod allt från boken.
Rekommendation:
Jag rekommenderar denna bok till alla som gillar om att läsa böcker som handlar om en gåta som är svår att lösa. Boken är ju väldigt lättläst så det är ju bra. Alla som gillar äventyrar och fantasier.

Namn: Jala Hussen Mohammad
Klass: 9-röd
Lärare: Kia, Kjell, State & Sara
Ämne: Svenska & So

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar