tisdag 21 april 2009

Bali Rai: Sprickan

Sprickan, Bali Rai från Storbritannien i Leicester har skrivit en del andra böcker bl.a. Välkommen till ghettot.
Boken utkom år 2003 i Storbritannien och är tryckt på svenska 2008 i Finland.
Bokens innehåll
En familj som bor i Leicester flyttar ut på landet bredvid Nottingham. I Leicester lever flera asiatiska familjer. Men på landet finns det inte en enda sådan familj. På landet bor bara engelsmän, riktiga engelsmän som inte trivs bland utlänningar. De skulle aldrig kunna tänka sig att en asiatisk familj flyttade in bland deras område. Där de bott hela livet. Men pappan i familjen ville flytta dit, han har redan hunnit köpa en kiosk och skaffat sig ett jobb. Men rasisterna i stan börjar dyka upp och allt går snett både i skolan och på gatorna egentligen överallt där de är. Men pappan vägrar att lämna staden. Hur kommer detta att sluta?
Det hela utspelar sig i Storbritannien på gatorna i Leicester, flera av böckerna Bali Rai skrivit utspelar sig i samma stad.
Huvudpersoner
Jaspal som är sonen i familjen och börjar i en ny skola börjar bli utfryst. Men han har få vänner som inte bryr sig om ifall han är asiatisk och inte engelsman.
Jaspals familj som också blir utsatta för rasistiska dåd.
Om boken
Boken är ganska lättläst och det är inte särskilt svåra ord. Men det förekommer ganska mycket våld och mobbning. Boken var inte svårläst och den var väldigt spännande. Det är väldigt bra att läsa en sån här bok. Sådana saker förekommer väldigt mycket i verkligheten därför är det nyttigt att läsa sådana böcker. Det väcker många tankar.
Några meningar ur boken
Jag ville inte åka till skolan. Jag ville stanna kvar och hjälpa pappa istället. Se till att han slapp fler hot.

Zoltán 8 G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar