fredag 17 april 2009

Howard Pyle: Robin Hood

Robin Hood boken går ut på hans rövarband och han själv.
En dag när Robin Hood var på väg emot Nottingham för en bågskytte tävling så stötte han på två soldater. Robin passerade vakterna vänligt men en av vakterna sa: ’’Vad är det för leksaks båge?’’ Robin Hood blev rasande och svarade tillbaka: ”Jag är säker på att jag kan döda hjorten där borta med en pil.” Robin tog upp en pil och sköt, pilen dödade hjorten. En utav vakterna blev arg och sköt en pil mot Robin Hood och pilen missade med hårsmån, Robin Hood blev rasande och sköt tillbaka och vakten blev golvad.
Robin Hood fick fly in i skogen och gömma sig. En dag stötte han på de “Fredlösa”. De fredlösa bestod av folk som hade dödat en av kungens hjortar, inte betalat skatt. Robin hade ju dödat en soldat, han kunde inte vända tillbaka.
Snart valdes Robin som ledare över de fredlösa. De tog ifrån de rika och gav till det fattiga folket. I de rikas mun var Robin Hood en mycket slug tjuv, men man kan ju inte säga att han tjuvar. Han tog tillbaka det extra skatt som kungen, adelsmän och präster krävt från det fattiga folket.
Robins band var nu mycket fruktad av de rika, han hade samlat ihop Englands smartaste och starkaste män.
En dag kom kung Lejonhjärta till Sherwood skogen där Robin och hans män var. Kung Lejonhjärta erbjöd Robin Hood att leda det kungliga skytteriet och greven av Huntindon.
Robin Hood jobbade i kungens namn i tre år. En dag åkte Robin tillbaks till Sherwood skogen för att träffas med sina gamla män. Robin hade sagt till kungen att han skulle stanna där i tre dagar. Robin återvände aldrig tillbaka till kungaslottet och kungen deklarerade krig emot Robin Hood. Det blev ett mycket blodigt krig och under kriget blev Robin mycket allvarligt skadad.
Mitt citat ur boken är: ’’Där min pil landar ska ni begrava mig’’ .
Jag rekommenderar denna bok till personer som är mellan 6-10 åriga killar och tjejer.

/Nihat Özkan 8gul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar