tisdag 21 april 2009

Kerstin Lundberg Hahn: Svart bälte

I femman tipsade jag om en deckare, Svart bälte av Kerstin Lundberg Hahn. Boken är andra delen i serie som handlar om Fredde, Mimmi och Zacki. Zackis föräldrar kommer från Somalien.
Det var någon som ville genast låna boken men jag ville läsa den färdigt först. Ni får låna den om några dagar. Jag har köpt båda böckerna till skolbiblioteket.
Den första boken heter Bakom masken och den är också väldigt bra.
Kerstins hemsida läser jag följande:
"Kerstin läser & signerar
Lördagen den 25 april kl 12.00 läser Kerstin ur sin nya bok Svart bälte och signerar. Välkommen till Mariaplans bokhandel i Göteborg.Bokhandelns hemsida hittar du här.
PS! Har du läst Bakom masken? Visste du att det är just där, i närheten av Mariaplan i Majorna, Göteborg, som böckerna om de tre klasskompisarna utspelar sig? Här bor Fredde, Zacki och Mimmi, här finns skolan, kyrkogården och allt det andra."


På Kerstins hemsida hittar ni en tävling också:

TÄVLING APRIL/MAJ 2009:
När boken är slut … fortsätter historien. Vad tror du att Zacki skulle skriva i sin dagbok när allt som händer i Bakom masken är över? Eller Fredde? Eller Mimmi?
Välj en av huvudpersonerna och hitta på vad han eller hon skriver i sin dagbok. Skriv max 200 ord, men kortare går också bra.
Maila in ditt svar senast 15 maj. Skriv TÄVLING i ämnesraden på ditt mail, och glöm inte att ange din egen postadress. Du kan vinna ett signerat ex av den andra, spännande boken om Fredde, Zacki och Mimmi - Svart bälte.Min mailadress hittar du här!

Så tävla och vinn!

Bali Rai: Sprickan

Sprickan, Bali Rai från Storbritannien i Leicester har skrivit en del andra böcker bl.a. Välkommen till ghettot.
Boken utkom år 2003 i Storbritannien och är tryckt på svenska 2008 i Finland.
Bokens innehåll
En familj som bor i Leicester flyttar ut på landet bredvid Nottingham. I Leicester lever flera asiatiska familjer. Men på landet finns det inte en enda sådan familj. På landet bor bara engelsmän, riktiga engelsmän som inte trivs bland utlänningar. De skulle aldrig kunna tänka sig att en asiatisk familj flyttade in bland deras område. Där de bott hela livet. Men pappan i familjen ville flytta dit, han har redan hunnit köpa en kiosk och skaffat sig ett jobb. Men rasisterna i stan börjar dyka upp och allt går snett både i skolan och på gatorna egentligen överallt där de är. Men pappan vägrar att lämna staden. Hur kommer detta att sluta?
Det hela utspelar sig i Storbritannien på gatorna i Leicester, flera av böckerna Bali Rai skrivit utspelar sig i samma stad.
Huvudpersoner
Jaspal som är sonen i familjen och börjar i en ny skola börjar bli utfryst. Men han har få vänner som inte bryr sig om ifall han är asiatisk och inte engelsman.
Jaspals familj som också blir utsatta för rasistiska dåd.
Om boken
Boken är ganska lättläst och det är inte särskilt svåra ord. Men det förekommer ganska mycket våld och mobbning. Boken var inte svårläst och den var väldigt spännande. Det är väldigt bra att läsa en sån här bok. Sådana saker förekommer väldigt mycket i verkligheten därför är det nyttigt att läsa sådana böcker. Det väcker många tankar.
Några meningar ur boken
Jag ville inte åka till skolan. Jag ville stanna kvar och hjälpa pappa istället. Se till att han slapp fler hot.

Zoltán 8 G

måndag 20 april 2009

Snälla pappa, nej

Boken jag ska skriva om heter "Snälla pappa, nej". Bokens författare heter Stuart Howarth. Det är han själv som har varit med sakerna i boken, alltså är det än sann historia.
Jag skall berätta lite kortfattat om bokens innehåll. Boken handlar om en familj med tre barn. Mamman skiljer sig och träffar en annan man. Då blir han barnens styvpappa. Han behandlar barnen som om de vore djur. Han trakasserar och utnyttjar barnen med sexuella övergrepp. I över trettio år lever barnen i ett helvete.
Boken var en av de bästa jag läst på länge. Man verkligen fastnar för den och kan inte släppa taget. Jag kunde inte tro mina ögon, att en styvfar kunde vara så grym och elak mot barnen, när jag läste boken. Man börjar inte tänka på det förrän man har läst om det. Sånt händer även här i Sverige utan att någon vet om det. Straffet för detta borde vara lika grym.
Det var modigt av författaren att berätta om sitt förflutna till miljontals människor. Utan att skämmas eller att vara rädd för vad andra människor skulle säga om honom. Anledningen med den här boken är nog för att ge mod till flera personer som har blivit utsatta för samma sak som Stuart har blivit. Han talar om för läsarna att ingenting är deras fel, att de inte ska känna skam för det som har hänt. Författaren vill tala om för läsarna att man ska vara modig och kontakta en myndig person vid sådana tillfällen. Dels för att han själv vill glömma och aldrig minnas det igen genom att skriva det en gång för alla.

Semiha 9B

Vem vill bli miljardär av Vikas Swarup

Boken som jag har läst klart heter "Vem vill bli miljardär", men är mest känd för namnet "Slumdog millionaire". Boken är mycket omtyckt i de flesta länderna. De har även spelat in en film om boken och den belönades med åtta Oscars. Själv tyckte jag att filmen inte förtjänade det.
Författaren som har skrivit boken heter Vikas Swarup.
Boken handlar lite kort om en hemlös gatupojke, som heter Thomas i boken och Jamal i filmen. Hursomhelst, så vill Thomas pröva sin chans med att vara med i tävlingen "Vem vill bli miljardär". Där får han frågor som han har varit med om i sitt liv. Om man är en gatupojke så finns det mycket äventyr i livet varje dag. När han når till högsta nivån i pengkategorin så griper polispatrullerna honom med anklagelserna att han har fuskat.
Innan jag läste boken tittade jag först på filmen. Den var bra och det var sånt som man upplever ifall man är en gatupojke. Så den var helt okej, men jag tyckte inte att den var värt åtta Oscars, som jag har sagt tidigare.
Efter filmen lånade jag boken och jag blev snurrig, för boken stämde inte alls med filmen. Men den är ändå värt att läsa. Det ända som var lite tröttsamt att läsa var att han var tvungen att berätta för en advokat om de händelser han varit med om för varje fråga. Varje fråga hade olika berättelser som han berättade. Efter ett tag orkar man inte läsa hans berättelser för varje fråga.
Anledningen med den här boken är nog att man inte borde titta ner på de människor som inte har det lika bra som oss. Till exempel gatupojkar eller hemlösa barn. De är lika värda som oss.
Fördelen med boken var att Thomas ändå klarade av att stå upprakt efter att polisen hade gripit honom. Han hade inte gjort något fel. Att man borde kämpa så mycket man orkar.
Nackdelen var att inte tro på Thomas pga av att han var gatupojke. Det är ju inte så att gatupojkar inte vet någonting. Det är egentligen de som vet mycket pga händelserna de varit med om. Poliserna skyllde på att gatupojkar var smutsiga och alltid ljög. Det tycker jag är dåligt.
Semiha 9B


fredag 17 april 2009

Nya böcker på biblioteket

Följande nya böcker finns nu på biblioteket. Kom in och låna!Klicka på titeln om du vill veta mer om boken. Då kommer du till förlagets beskrivning.

Vem bryr sig av Eva Susso Provläs HÄR!
Kyssen av Jacqualine Wilson
Den jag ville ha av Sheila O'Flanagan
Kärlek av Rachael Wing Provläs HÄR!
Anton, jag gillar dig av Peter Pohl
Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup

Deckare
Hemligheten av Sophie McKenzie Provläs HÄR!

Skräck
Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer Provläs HÄR!
Så länge vi båda andas av Stephenie Meyer

Factaböcker
Sex & sånt av Katarina Janouch

Viveka Sjögren: Den andra mamman

I förskoleklassen läste vi bilderboken Den andra mamman. Barnen tyckte att mamman var väldigt kul i andra delen av boken. För dig som inte känner till boken kommer förlagets beskrivning här:

"Shirin och lillasyster Nina ska på utflykt med dagis. De ska åka till havet. Mamma också. Men vilken buss var det? Var är alla andra? Kan man ta buss nummer 20? Var hamnar man då? Ska inte mammor veta sånt? Shirin får ta saken i egna händer. Det brukar hon göra. Utflykten till havet blir också en utflykt till något annat. Något som varit borttappat. Shirin vill egentligen inte att mamma ska följa med till havet. Mamma vill inte prata svenska som Shirin och Nina gör. Men mamma visar nya sidor av sig själv. Sidor som får Shirin att upptäcka sin mamma på nytt."


Förskoleklassen rekommenderar

Under läsåret har vi läst flera bra böcker i förskoleklassen som vi vill rekommenderar tillsammans med Linnea.

Snurran och fjärrkontrollen av Eva Bergström
Snurran hjälper polisen av Eva Bergström
Astons stenar av Lotta Geffenblad
Flyg Engelbert av Lena Arro
Ellas Café av Martin Widmark
Pingvin av Polly Dunbar
Glossas café av Pija Lindenbaum
Emma och hennes familj av Mary Hoffman
Hermans sommar av Stian Hole
Hans och Greta av Bröderna Grimm
Finurliga mamma Sambona av Hermann Schulz
Tanden är lös, Molly! av Lucy Cousins
Sluta pussas! av Emma Chichester Clark
Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg
På djupet av Jenny Karlsson
Hattstugan av Elsa Beskow
Kanel och kanin – dikter om kroppen av Ulf Stark
Jag vill också gå i skolan av Astrid Lindgren
Nicke Nyfiken hittar en kaninunge av Margaret E. Rey
Rosi i Monstertunneln av Philip Waechter
Prick och fläck tandtrollar av Lotta Geffenblad
Herr Kattzon – en berättelse om kärlek av Sam Lloyd
Pricken av Margaret Rey
Nisse hos frisören av Olof Landström
Giraffen Staffan av Sören Olsson
Den andra mamman av Viveka Sjögren
Många böcker om Alfons Åberg av Gunilla Bergström

Howard Pyle: Robin Hood

Robin Hood boken går ut på hans rövarband och han själv.
En dag när Robin Hood var på väg emot Nottingham för en bågskytte tävling så stötte han på två soldater. Robin passerade vakterna vänligt men en av vakterna sa: ’’Vad är det för leksaks båge?’’ Robin Hood blev rasande och svarade tillbaka: ”Jag är säker på att jag kan döda hjorten där borta med en pil.” Robin tog upp en pil och sköt, pilen dödade hjorten. En utav vakterna blev arg och sköt en pil mot Robin Hood och pilen missade med hårsmån, Robin Hood blev rasande och sköt tillbaka och vakten blev golvad.
Robin Hood fick fly in i skogen och gömma sig. En dag stötte han på de “Fredlösa”. De fredlösa bestod av folk som hade dödat en av kungens hjortar, inte betalat skatt. Robin hade ju dödat en soldat, han kunde inte vända tillbaka.
Snart valdes Robin som ledare över de fredlösa. De tog ifrån de rika och gav till det fattiga folket. I de rikas mun var Robin Hood en mycket slug tjuv, men man kan ju inte säga att han tjuvar. Han tog tillbaka det extra skatt som kungen, adelsmän och präster krävt från det fattiga folket.
Robins band var nu mycket fruktad av de rika, han hade samlat ihop Englands smartaste och starkaste män.
En dag kom kung Lejonhjärta till Sherwood skogen där Robin och hans män var. Kung Lejonhjärta erbjöd Robin Hood att leda det kungliga skytteriet och greven av Huntindon.
Robin Hood jobbade i kungens namn i tre år. En dag åkte Robin tillbaks till Sherwood skogen för att träffas med sina gamla män. Robin hade sagt till kungen att han skulle stanna där i tre dagar. Robin återvände aldrig tillbaka till kungaslottet och kungen deklarerade krig emot Robin Hood. Det blev ett mycket blodigt krig och under kriget blev Robin mycket allvarligt skadad.
Mitt citat ur boken är: ’’Där min pil landar ska ni begrava mig’’ .
Jag rekommenderar denna bok till personer som är mellan 6-10 åriga killar och tjejer.

/Nihat Özkan 8gul.

fredag 3 april 2009

The Little Girl Who Was Forgotten

Kommer du på det hur sagan slutar?

torsdag 2 april 2009

Språkdax - ett nytt basläromedel i svenska

Nu vill jag tipsa om ett nytt läromedel i svenska för årskurs 1-3 som verkar vara väldigt bra. På Bonnier Utbildnings hemsida läser jag följande:
"SpråkDax– skapa läsupplevelser i klassrummet!
SpråkDax är samlingsnamnet för ett nytt basläromedel i svenska. SpråkDax utgår från hela språket och det gemensamma arbetet är centralt.
Författare:Helena Bross, Anna Hansen, Clas Rosvall"

På hemsidan hittar man blädderprov och en film om läromedlet. Man kan ladda ner utdrag ur böckerna också. Jag har tittat i dem och bilderna är väldigt fina.
"Clas Rosvall: Kisse-Miss
Jag fick en kattunge av far,
en kissemiss så söt och rar,
som hittats i vår trädgårdsskjul
och den var svart och brun och gul.
En liten ynklig kattkrabat,
som blev min bästa lekkamrat.
Men en liten kattkrabat,
han växer snabbt om han får mat.
Och som han åt den lille katten,
hela dagen, halva natten,
åt han allt vad huset bjöd:
mjölk och kött och fisk och bröd."
Äntligen dikter!

onsdag 1 april 2009

Howard Pyle: Robin Hood

Bokens titel är Robin Hood. Bokens författare är Howard Pyle men är återberättad av Maj Bylock. Boken utkom år 1823.

Det är mycket orättvist i England på medeltiden. De behandlar adelsmännen och prästerna bra. Men borgarna och bönderna behandlas dåligt. De får betala mycket skatt. Det finns ett folk som är emot detta, folket heter de fredlösa. Det finns också en ledare till de fredlösa, han heter Robin Hood. Robin är bra på bågskytte. Robin och de fredlösa gör olagliga brott som t.ex. stjäl pengar från de rika och ger det till de fattiga. Robin och de fredlösa är efterlysta. De som fångar eller dödar Robin skall få en stor belöning av kungen. Varje person Robin strider mot och är stark bjuder han in till de fredlösa så att de blir en av dem. Det händer massor av spännande saker så därför tycker jag att du ska läsa den själv. Du kommer inte ångra dig – det lovar jag!
Den utspelar sig i England på medeltiden (1100-talet).
Robin stjäl från de rika men han gör det av en bra anledning, han ger de till fattiga som inte har råd och betala skatt. Han hjälper de som har svårt för sig. Robin är både bra på strida och bågskytte.
Lille John är snäll person men väldigt stark också.
Sheriffen gör allt för att få tag på Robin Hood.
Språket var bra – inga slangord. Den var också lätt att läsa eftersom den är återberättad.
Jag tycker att boken var bra för att den är spännande och innehåller rätt mycket äventyr och fakta. Jag fastnade inte direkt för den för den men efter ett par kapitel.

Ihab Louz
8 Röd
VT SV


Deborah Ellis: Den osynliga flickan

Titeln på boken är: Den osynliga flickan
Författaren heter: Deborah Ellis
Boken handlar om en liten flicka, Parvana, som inte lever lika bra som vi i Sverige.
Den elvaåriga tjejen, Parvana, bor i huvudstaden Kabul i Afghanistan, hon får inte gå ut på grund utav talibanernas själviska beteende.
Den lilla flicka kämpar som ingen annan. Hon hjälper sin pappa att gå ut och tjäna pengar, hennes pappa jobbar med att läsa och skriva saker till folk som har problem med att skriva och läsa.
Flickans pappa hamnar i fängelse på grund utav att han hade haft utländska böcker hemma som inte var tillåtet av talibanerna.
Så nu när hennes pappa var i fängelse kunde hon eller hennes mamma eller hennes syskon inte gå ut och hämta vatten eller köpa mat på grund utav att hennes storasyster hjälpte mamman hemma och de andra syskonen är för små att gå ut. Parvana ville göra något åt det, så hon klädde sig själv till en kille för att hon inte skulle bli jagad av talibanerna. När Parvana klädde sig själv till kille kunde hon gå ut utan att vara rädd men det enda som kunde hända henne är att de märker att hon har klätt sig själv till kille.
Efter ett tag reste Parvana till Frankrike. Här är några ord från boken om resan:
- ”Jag sa ju att jag skulle resa till Frankrike
- Då säger vi inte adjö utan vi ses snart sa, Shauzia” som är Parvanas kompis.
Varför jag valde de orden är: för att visa att hon lyckades med det hon ville till slut.
Boken är lättläst och faktiskt jättespännande. Den fick mig att vilja läsa.
Huvudpersonerna är: Parvana, mamman, pappan och systern Noria.
Av: Bedran 8 gul

Läs också Lerlägret, den gripande fristående fortsättningen på Den osynliga flickan och Parvanas vandring.
Mer av Deborah Ellis: Vägen till himlen